Gemeente Zaventem start met boekentillenproject !

Dit jaar start de gemeente Zaventem in samenwerking met de Bibliotheek van Zaventem en het  Buurtwerk een project rond boekentillen. Doel is om dit jaar in alle vier de deelgemeenten een boekentil te plaatsen.

Zo’n boekentil is een mini bibliotheek ter beschikking van de buurtbewoners. Het project werkt met een ruilsysteem. “Onder het motto ‘neem of geef een boek’ willen we buurtbewoners de kans geven om op een laagdrempelige manier te lezen”, aldus Schepen voor Bibliotheek Dirk Philips. Met de boekentil kan je iemand blij maken met een boek dat jij al hebt gelezen en omgekeerd, een win-win dus. We voorzien twee planken per boekentil. De onderste voor kinderen en de bovenste voor volwassenen.

“De boekentillen brengen meer dynamiek in de wijk. Mensen hebben een extra doel om een wandeling te gaan maken en het is een tof onderwerp om over te spreken. Bovendien werkt dit project verbindend, omdat we aan de hand van de boekentillen ook (voorlees)momenten kunnen organiseren. Tevens is het een stimulans om te lezen in het Nederlands”, licht Schepen van Sociale integratie Hamid Akaychouh enthousiast toe.

Per boekentil voorzien we een meter en/of peter die de boekentil regelmatig komt nazien op properheid en of er voldoende aanbod is. Hij of zij kan ook helpen om leesactiviteiten te bevorderen in de buurt.

 “Niet alleen is het heerlijk om in een boek te duiken en compleet te ontsnappen aan de realiteit, je hebt er later in je leven ook echt wel profijt van. Het lezen kan ons helpen om sociaal beter te functioneren. We leren namelijk veel over de emoties en gedachten van de personages en kunnen ons hierdoor beter inleven, meer opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten maken”, verwoordt Ikram, meter van de boektentil aan het buurthuis.

De bibliotheek van Zaventem steunt het project, maakt mee promo en levert waar nodig boeken om de boekentillen aan te vullen.

Vandaag werd de eerste boekentil in Zaventem in bijzijn van de Schepenen ingehuldigd in de voortuin van Buurthuis MoZaïek aan de Olmenstraat 75 in Zaventem.

“Wij rekenen op onze buurtbewoners om regelmatig een boek te komen brengen en afhalen”, zegt Buurtwerker Mark Peters. Iedereen is welkom. Kom zeker eens langs!

Onze boektentil werd gemaakt door de gemeentelijke technische dienst en een aantal vrijwilligers van Buurtwerk Zaventem-Noord. Een woord van dank naar hen toe !!!!

CONTACT:

Buurthuis MoZaïek – Olmenstraat, 75 , 1930 Zaventem

Mark Peters, Buurtwerker : 04 92 33 03 29

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: